Is veganisme gezond voor kinderen?

Gepubliceerd op 30 maart 2021 om 12:30

Kunnen kinderen veganistisch eten zonder dat ze voedingsstoffen tekort komen? Het snelle antwoord is overtuigend JA! De American Dietetic Association stelt dat kinderen alle voedingsstoffen uit een veganistisch eetpatroon kunnen halen en ook dat ze een normale groei doormaken.  Ons Nederlandse voedingscentrum geeft ook aan dat je een kind veganistisch kunt opvoeden. Zoals bij alle voedingspatronen zijn er wel wat aandachtspunten voor wat betreft kinderen en die bespreken we graag hieronder.

Gezondheid

Kinderen zijn in de groei en hebben voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Het RIVM heeft onderzoek gedaan bij kinderen tussen de 2 en 6 jaar die minder of helemaal geen dierlijke producten aten. Het bleek dat deze kinderen minder verzadigde vetzuren binnenkregen en meer vezels. 

Er kwamen ook wat aandachtspunten uit, namelijk de inname van thiamine, vitamine B12 en zink was in sommige gevallen wat aan de lage kant. Nu is het zo dat vitamine B12 zeker als supplement ingenomen moet worden om tekorten te voorkomen.

Het gekke is dat mensen zich direct zorgen maken over tekorten op het moment je zegt dat je jouw kind veganistisch opvoed, maar hoeveel kinderen hebben wel geen eenzijdig eetpatroon omdat ze niet zoveel lusten? Ook die kinderen lopen kans op tekorten, ondanks dat daar veel minder aandacht voor is. Voor ieder kind geldt dat onderstaande voedingsstoffen belangrijk zijn en in de gaten moet worden gehouden:

Energie

De kinderbuik is snel gevuld en dat zorgt dat ze soms makkelijk niets meer hoeven terwijl ze niet genoeg calorieën hebben gegeten. Onbewerkte plantaardige voeding zoals groente en fruit is relatief laag in calorieën, maar wel vullend en dat zorgt er voor dat dit dus wel een aandachtspunt is en geef ze dan ook zeker calorierijke voeding zoals noten, avocado of gedroogd fruit. Het fijne hiervan is dat het niet alleen calorieën bevat, maar ook belangrijke voedingsstoffen. Win-win dus.

De aanbevolen caloriebehoefte voor kinderen ligt voor kinderen van 1 tot 3 jaar op 1000 calorieën voor jongens en 900 calorieën voor meisjes, 4 tot 8 jaar 1500 calorieën voor jongens en 1300 calorieën voor meisjes, 9 tot 13 jaar 2150 calorieën voor jongens en 2000 calorieën voor meisjes, 14 tot 18 jaar 2700 calorieën voor jongens en 2100 calorieën voor meisjes. Heeft je kind een actieve levensstijl, dan ligt dat ongeveer 100 calorieën hoger in de jongere kinderjaren tot wel 400 calorieën hoger voor jongenspubers. 

Hier kan makkelijk in voorzien worden door een plantaardig voedingspatroon, maar wel iets om op te letten. Bron cijfers: voedingscentrum

Eiwitten

Eiwitten zijn onze bouwstenen en juist in de groei belangrijk. Kinderen zijn meer eiwitten nodig dan volwassenen. Kleine kinderen hebben het meeste nodig, omdat ze het hardst groeien en hier mag je uitgaan van ongeveer 1,31 gram eiwitten per kilo gezond lichaamsgewicht en oudere kinderen gaan meer richting de volwassen behoefte en dat is 0,83 gram eiwitten per kilo gezond lichaamsgewicht. 

Bronnen van eiwitten: peulvruchten, sojaproducten, noten, zaden, pitten, brood en granen

Calcium

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium voor kinderen is als volgt weer gegeven, 6 tot 11 maanden 450 mg, 1 tot 3 jaar 500 mg, 4 tot 8 jaar 700 mg. Jongens van 9-17 jaar 1200 mg, meisjes van 9 tot 17 jaar 1100 mg Bron cijfers: voedingscentrum

Een tekort aan calcium kan in de jonge jaren echt vervelende gevolgen hebben, want ze zijn het nodig voor de opbouw en onderhoud van hun botten en gebit.
Calcium zit veelal in dierlijke producten, maar ook in plantaardige bronnen zoals groene bladgroenten, fruitsoorten als dadel, abrikoos en pruimen, maar ook amandelen zijn rijk aan calcium en andere noten als cashewnoten en paranoten bevatten lekker wat calcium.

Het is aan te bevelen om kinderen plantaardige zuivel te geven waar ook calcium aan is toegevoegd.

Omega 3

Omega 3 is essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en belangrijk voor de ogen. Omega 3 wordt vaak gelinkt aan het eten van vis, maar je kunt het ook binnenkrijgen als je plantaardig eet. Plantaardige bronnen bevatten ALA, wat zich in het lichaam deels kan omzetten in DHA en EPA. Voor kinderen is het advies om 50 tot 100 mg per dag van de combinatie EPA en DHA binnen te krijgen.

Bronnen zijn onder meer: walnoten, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, zeewier, broccoli, spruitjes en noten. Wil je een supplement gebruiken, dan zijn er algenolie supplementen.

Vitamine D

Vitamine D is ook wel de zonvitamine en maken we dus aan bij zonlicht, maar wel alleen als de zon echt sterk is en dat is in Nederland niet zo vaak. Vitamine D is belangrijk en o.a. nodig om calcium uit voeding te halen. Voor kinderen tot 4 jaar geldt een advies om een supplement te gebruiken en zeker in de winter zouden we het voor alle kinderen (en volwassenen) aanraden. 

IJzer

IJzer is een belangrijk mineraal voor kinderen en nodig voor het goed ontwikkelen van het denkvermogen en spiercoördinatie. Volkoren granen, peulvruchten, noten, volkoren brood en groene bladgroenten zijn plantaardige bronnen van ijzer. Daarnaast is ijzer vaak ook toegevoegd aan vleesvervangers en sommige plantaardige zuivel.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van ijzer zijn voor kinderen tussen 6 tot 5 jaar 8 mg, 6 tot 9 jaar 9 mg, jongens 9 tot 17 jaar 11 mg, meisjes 9 tot 13 jaar 13 mg en van 14 tot 17 jaar 15 mg.

Bron cijfers: voedingscentrum

Vitamine B12

Vitamine B12 is een zeer noodzakelijk vitamine voor ons zenuwstelstel en de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort wordt niet altijd direct opgemerkt, maar schade veroorzaakt door vitamine B12 is soms niet te herstellen. De aanbevolen hoeveelheden voor kinderen zijn: 0 tot 6 maanden 0,4 mg, 6 tot 11 maanden 0,5 1 tot 3 jaar 0,7 mg, 4 tot 8 jaar 1,3 mg, jongens  en meisjes 9 tot 13 jaar 2,0 mg en van 14 tot 18 jaar 2,8 mg

Bron cijfers: voedingscentrum 

 

Auteur: Trientje Blenkers-Klein, orthomoleculair voedingsdeskundige


Interessant artikel? Deel het gerust met anderen!


Volg je ons al?


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.